Izba Partnerem Instytucjonalnym V Europejskiego Kongresu Finansowego 22-24 czerwca 2015 Sopot

Serdecznie zapraszamy do udziału w V Europejskim Kongresie Finansowym, który odbędzie się w Sopocie w dniach 22 – 24 czerwca 2015. Tegoroczny Kongres Patronatem Honorowym objął Donald Tusk - Przewodniczący Rady Europejskiej, a tematem wiodącym jest „Integracja europejska wobec kryzysu bezpieczeństwa”.

V Europejski Kongres Finansowy odbywa się w szczególnym dla Europy czasie, gdy po ponad dwudziestu latach geopolityka „wróciła” do gospodarki. W czasie, w którym działania podejmowane w poszczególnych krajach i w całej Unii okażą się praktycznym sprawdzianem solidarności i integracji europejskiej wobec kryzysu bezpieczeństwa. Czy wypracowane i sprawdzone przez lata mechanizmy i procedury, a także stabilność, innowacyjność i solidarność w Unii Europejskiej wystarczą wobec ryzyk drugiej dekady XXI wieku? Z tych powodów debata inaugurująca Kongres dotyczyć będzie naprawy strefy euro oraz nadziei i wyzwań związanych z Unią Rynków Kapitałowych i Unią Energetyczną.

Podczas sesji plenarnej otwierającej Kongres wystąpienie pt.  „Hazard moralny na rynkach finansowych” wygłosi Pan Marek Belka, Prezes Narodowego Banku Polskiego.

Szczególnej uwadze polecamy również debaty:

• Jak wykorzystać rynek kapitałowy do finansowania badań i rozwoju?
  • Unia Rynków Kapitałowych a rozwój rynków kapitałowych w Europie
  • Jak usprawnić relacje inwestorskie?
  • Obligacje korporacyjne vs. kredyt bankowy

22 czerwca organizatorzy zapraszają na wieczór kongresowy współorganizowany przez miasto Sopot na terenie Sopockiego Hipodromu – nowoczesnego obiektu jeździeckiego, którego tradycja sięga lat siedemdziesiątych XIX wieku.

Kongres zakończą: ogłoszenie Rekomendacji oraz debata oksfordzka „Bez imigracji Europa zginie”.

W Europejskim Kongresie Finansowym co roku uczestniczy ponad 1000 przedstawicieli administracji rządowej i samorządowej, biznesu, świata akademickiego, mediów oraz polityków

Więcej informacji na stronie Kongresu: http://www.efcongress.com

Kontakt w sprawie rejestracji:
Monika Hommel
tel. 58/ 524 49 42